header jongens new.jpg

Publicatiedatum: 16 januari 2018

De Société des Maîtres d’Hotel bruist tijdens haar 27ste Nieuwjaarsreceptie op 15 januari 2018!

Geschreven door Ari Bijkerk - voorzitter

Op 15 januari 2018 heeft de Société des Maîtres d’Hotel haar 27ste nieuwjaarsreceptie beleefd. 

De Société is een professionele vereniging van horeca service managers die  alweer ruim 25 jaar bestaat en waarvan een groot deel van de leden is ook al lang trouw zijn aan de club. We proberen ook jonge horeca professional te interesseren voor onze club door activiteiten te ontplooien op gebied van praktijk-management en verdieping van kennis op marketing en het social-media vlak.  

Afgelopen jaar hebben we een 4 daagse Culi-wijnreis gemaakt naar Sicilië en ook onze 6 wekelijkse Wine & Dine bij landgoed De Salentein wordt goed bezocht. We komen dan bij een voor een 3 gangen en nemen allen een bijzondere fles wijn mee, waar we een verhaal over vertellen om op deze manier bekende en onbekende wijn meer aandacht  te geven. We bezoeken ieder jaar een sponsor en voor dit jaar staat er een Sligro-belevings tour in Amsterdam of Rotterdam op stapel. 

Een Caviar proeverij bij de enige Russische Caviar kweker van Nederland met een afsluitende sterrenlunch staat dit jaar ook op het programma, evenals op 3e donderdag van april geplande Dag van de Tafelbereidingen. Deze dag staat geheel in teken van dat wat de SMH al meer dan 25 jaar uitdraagt. Modern gastheerschap met klassieke tafelbereidingen.

We zien tegenwoordig dat in diverse restaurants, door dit initiatief van de SMH, de tafelbereidingen door het bedienend personeel op de weg terug is. De beleving van de bereiding van het gerecht aan tafel is een belangrijk onderdeel van de totale beleving van een gezellig verblijf  in het restaurant.

Kortom de SMH bruist nog steeds! 

Kijk voor alle foto's (pas na inlog beschikbaar) hier.

 

 

Publicatiedatum: 26 april 2016

Wat een mooi vak hebben we toch! Ari Bijkerk schrijft over de Tafelbereidingen bij Club Newport in Huizen van 21 april 2016.

Geschreven door Ari Bijkerk 

Op 21 april is het maar weer eens bewezen. Tijdens de dag van de tafelbereidingen bij Club Newport in Huizen had Clemens Schalkwijk een klassiek menu met diverse tafelbereidingen in een modern jasje gestopt. Steak Tartaar en een hele Kreeft werden er door Clemens en zijn assistente Fleur van leeuwen synchroon geprepareerd. Ook geschaafde truffel en een getrancheerd duifje ontbraken niet in het menu.

Met veel goede uitleg, ook over de mooie passende wijn door Bas Vorsteveld, voor een kleine 40 gasten bleek dat klassiek gastheerschap met de show aan tafel voor veel gasten echt iets is dat zij niet veel vaker hadden meegemaakt. Je hoorde veel gasten zeggen dat ze het jammer vinden dat dit zo weinig in restaurants geshowd wordt.

Wat ik met deze korte ode aan ons mooie vak eigenlijk wil zeggen tegen onze collega’s is: Als je ook maar op enige wijze de mogelijkheid hebt in je restaurant om iets aan tafel te laten zien, doe dat! Gasten zijn er echt voor in ! Volgend jaar weer “Dag van de tafelbereidingen” op 20 april!

Ari Bijkerk
voorzitter

Ps. Mocht je door deze dag weer geënthousiasmeerd  zijn om een “ Maître on Tour” te willen organiseren neem dan contact op met onze evenementencommissie.

Publicatiedatum: 7 december 2016

Ouder Talent! Ari Bijkerk wenst alle leden, partners en sponsors fijne feestdagen en een goed 2017!

Geschreven door Ari Bijkerk 

De december maand is traditioneel een feestmaand, voor ons horecamensen een maand van hard buffelen maar ook wel een heel erg gezellige tijd met veel uitgebreide diners en gezellige familie gebeurtenissen.

Helaas is het ook binnen onze Société niet meer helemaal vanzelfsprekend dat we werk hebben. Terwijl overal de werkgelegenheid aantrekt hebben ook binnen onze vereniging een aantal mensen geen job meer.

Helaas zijn het de vaak de ‘ouderen”. Maar wat dom toch van de werkgevers die deze goede vakmensen laten gaan. Het is bewezen; deze doelgroep is minder vaak ziek, heeft meer vakkennis, wil minder vrij voor feestjes, zijn loyaal en weet nog wat hard werken is.

Vaak moet je deze oudere talenten wat meer betalen, ze werken immers al langer in het vak. Maar toch nemen “ouderen” ook genoegen met een wat lager salaris dan ze gewend zijn te verdienen, gewoon om weer aan het werk te zijn.

Werk je bij een bedrijf of ken je een bedrijf waar er gezocht wordt naar vakmensen, denk dan eens aan je collega die op dit moment geen werk heeft en zorg ervoor dat hij/zij een afspraak krijgt om eens te praten met een ondernemer die op zoek is naar ouder talent.

Ik wens alle leden, partners en sponsoren fijne feestdagen.

We spreken elkaar op 16 januari in de buitenplaats Amerongen tijdens de Nieuwjaars-party.

Ari Bijkerk
Voorzitter SMH